Home » För bra för att vara sant, Wordpress och bloggande

Enkla sätt att tjäna pengar

Submitted by on 25 januari, 2012 – 20:565 Comments

En vanligt förekommande önskan på nätet är att tjäna pengar utan att lägga ner något större arbete på det. Den här bloggen skulle ju kunna vara ett uttryck för det – ett av mina uttryckliga mål är ju att tjäna pengar på mitt bloggande. Ett hundra kronor per månad för att vara exakt. Du har högre mål än så och du vill ha enkla pengar. Men du vill blogga, det verkar ju enkelt – ok, häng med!

Tjäna enkla pengar genom att blogga

Av alla ”enkla sätt” att tjäna pengar på Internet är nog bloggandet, kryddat med annonser, det vanligaste. Jag tänkte gå igenom vad som krävs, hur du kommer igång och hur enkelt det egentligen är. Vi tar det från början.

Skapa din blogg

Du kommer behöva en blogg – det är uppenbart. Det krävs inte så mycket för att sätta upp en blogg och det kostar inte heller några stora summor pengar – rent tekniskt kan det vara alldeles gratis, via tjänster som wordpress.com, blogger.com och många andra. WordPress.com har ett eget annonssystem man kan utnyttja om man har ”moderate to high traffic”, vad nu det innebär. Vi har mer bråttom, så vi struntar i det spåret för stunden.

Enkla pengarDet kostar inte något mer än några minuter att få den att se visuellt helt OK ut. Du kan testa Bloggers malldesigner här och om du i stället väljer att ladda hem WordPress via wordpress.org (svenska wordpress finns här) så har du tusentals mallar att välja på. Kör du Blogger eller något annat gratialternativ har du ännu inte gjort av med några pengar. Om du däremot tänker dig att köra WordPress-applikationen (som INTE är samma sak som wordpress.com – den sistnämnda är en tjänst som bygger på programvaran WordPress) så behöver du ett webbhotell. de finns från några tior om året och uppåt, så du behöver inte ruinera dig. En domän behöver du också, gärna en .se-domän om du tänkt rikta dig mot en svensk publik. En dryg hundring kostar domänen per år – fortfarande relativt små pengar, men ska vi säga totalt 500:- för ett år för att vara lagom snåla? Ok.

Sätt igång och skriv

Innan du kan tjäna en krona på ditt bloggande måste du bita i produktionsäpplet. En blogg utan innehåll är som en genomsnittlig plånbok den 24:e; en ganska sorlig historia. Dessutom – för att kvalificera för annonser i någon form så krävs det att sidan har ett innehåll som följer annonsnätverkets riktlinjer. För Google AdSense som är det vi kommer titta på här så innebär det bland annat att sidan inte får handla om vissa saker och att den skall ha ett innehåll som på något sätt går att strukturera för sökjätten.

Så, enklast är ju om du har något favoritämne att skriva om och bäst är om det har någon slags kommersiellt värde. Det är alltså bättre att skriva om kristallglas än om västkustmaneter. Man får nämligen betalt i relation till hur kommersiellt gångbar en annons är – och annonserna visas baserat på det du skrivit. Vem vill du ha som annonsör – Orrefors eller Grötmåla Maritima Hobbycenter? Tänkte väl det. Se även rubriken ”Nyckelordsanalys” här nedanför så får du hjälp att välja ämne.

Hur mycket innehåll behöver du innan du kan kvalificera för AdSense? Jag vet faktiskt inte. Läste någonstans att det inte var någon idé om du inte har åtminstone 15 indexerade sidor. Har man ett befintligt konto är det enklare – men du som ska skapa ett nytt, se till att visa upp något bra innan du ens försöker!

Skapa ett AdSensekonto för att kunna tjäna pengar

Ok, det har fortfarande varit enkelt! Du har inte gjort av med några stora summor, men du har heller inte tjänat några pengar. Det har varit enkelt, men inte så lätt, du har ju varit tvungen att skriva femton blogginlägg och det har antagligen tagit dig åtminstone några timmar. Det här inlägget är redan i skrivande stund uppe i en dryg halvtimme skulle jag tro. Jag har snart dragit iväg 600 ord och även om jag skriver runt 50 ord i minuten på min laptop så är det ju långt ifrån att bara skriva – man ska surfa runt efter länkar och information också – och hitta känslan. Utan inspiration och research får du inte ur dig mycket intressant och utan något intressant kommer ingen hitta din sida och då tjänar du inga pengar. Har du förresten märkt hur jag upprepar texten enkla sätt att tjäna pengar på olika sätt hela tiden? Det finns en anledning till det, läs vidare så får du veta.

Ok, till AdSense igen – här skapar du ditt konto. Just idag har Google valt att lägga en stor röd knapp uppe till höger där det står ”SIGN UP NOW” – det står säkert något annat på svenska Google och säkert något nytt igen om några dagar. Du behöver ett googlekonto, eller erbjuds att skapa det. Det går någon kvart av din liv för att gå igenom det hela. Det finns mängder av hjälp när du väl är där så jag hoppar över instruktionerna. De ändras dessutom så ofta att snart skulle mina instruktioner vara inaktuella hur som helst

Nu är det bara att vänta tills du är godkänd och sedan mata in annonskoderna lite här och där i ditt AdSenseanpassade WordPress-tema. För du valde väl WordPress-spåret? Smart! Har ditt tema inte stöd för annonsenheter? Byt.

Gör en nyckelordsanalys

Jag tänker mig nu att du A) har installerat en WordPress-blog, B) har skaffat ett AdSensekonto, C) har skrivit ett antal artiklar, D) har klurat ut hur du får ut annonsenheterna i ditt wordpress-tema. Om inte, sök på just ”adsense” ibland de tillgängliga mallarna så hittar du hundratals som är anpassade för dina behov. En del rentav översatta till svenska. Så nu gäller det att maximera intäkterna, det var ju pengar vi skulle tjäna, eller hur?

Öppna upp Googles eget utmärkta verktyg för nyckelordsanalys och börja leta. Om du exempelvis vet en faslig massa om gjutjärnsgrytor till exempel, så kan du lätt konstatera att det är 2400 sökningar på fraser som innehåller ordet varje månad. Den exakta frasen (klicka i ”[exakt]” i vänsterkanten) är det bara ett 100-tal som söker efter däremot. I singular är det bättre, under sökordsförslagen som presenteras hittar man ”gjutjärnsgryta” med dryga 1000 sökningar varje månad. Det finns trafik alltså, men konkurrensen anges som ”hög”. Det innebär inte nödvändigtvis att det är svårt att ranka högt vid en sökning på ordet, men det är en indikation i den riktningen. Gör en sökning själv på Google och se hur det känns, kan du skriva bättre än någon i topp 10? I så fall – kör i vind!

Bättre är om du hittar sökfraser med fler sökningar och lägre konkurrens men där det fortfarande visas annonser vid en testsökning. Det kan vara svårt att hitta rätt fraser, men om du letar så hittar du till sist någon eller några lämpliga.

Skriv något om frasen du identifierat

Ok så du har bestämt dig för att skriva om gjutjärnsgrytan för att testa. Dra iväg en artikel med åtminstone 3-400 ord och nämn orde gjutjärnsgryta ett antal gånger i texten, rubriker osv. Se framför allt till att titeln på artikeln stämmer överens med kastrullen i fråga. Den här artikeln har således titeln enkla sätt att tjäna pengar eftersom det är den fras jag identifierat och nu ”jagar”.

Innan du läser om hur du ska håva in pengarna, låt mig berätta om sökfrasen ”enkla sätt att tjäna pengar”, kanske den sökfras som ledde dig hit (då har jag lyckats)? Det är 1900 sökningar varje månad för den exakta frasen, mot 1000 för din gryta. Jag ligger bättre till alltså. Tyvärr är domännamnet som matchar frasen taget av någon som säkerligen gjort den del länkbygge och SEO för att pumpa upp den till plats ett. Andraplatsen likaså. Det är också gott om bloggare som ger råd i ärendet och många av dem är duktiga på att optimera sidorna. Jag ligger lite dåligt till – men det här är alltså ett test för att se hur långt upp jag kan komma med ett hyggligt SEO-anpassat inlägg om pengar och hur man tjänar dem.

Problemet nu, för oss bägge, är något som kallas CTR, eller ”click through rate”. Jag menar – nu har du läst i princip hela den här artikeln, men hur många annonser har du klickat på? En statistisk gissning är noll. Det är nämligen så med de flesta av oss, vi vill att andra ska klicka på våra annonser, men vi är inte så benägna att klicka tillbaks. Om några veckor får jag säkert anledning att återkoppla och berätta hur den här sidan klarat sig. Det här blir en viktig faktor nu när även du ska:

Håva in pengarna

Jaha, så det var alltså inte svårare än så att tjäna pengar på nätet? Det kostade några hundra, tog några timmar och nu kommer pengarna att ticka in? Allt beror på hur du definierar ”ticka”. Kommer du ihåg hur många som sökte efter gjutjärnsgryan varje månad? Ett tusental ungefär. Om du nu lyckas hamna på top 10 för sökfrasen så kommer du få en del av den trafiken. På första plats kan man dra in över 10% av söktrafiken, men ju längre ner desto mindre. Med en bra titel / beskrivning kan du kanske ta 2-3% av besökarna, eller runt 20-30 besökare i månaden. Utöver dessa kommer du också att få en del besök på mer udda fraser, så kallad longtail, förmodligen fler än du får på huvudordet och slutligen en del från sociala media om du är bra på det. Men säg uppemot 100 totalt på en månad om man ska vara realistisk.

Förstaplatsen vid en sökning då, varför tar vi inte den? Problemet med alla kommersiellt gångbara fraser är att det krävs stora SEO-insatser för att ta första till tredje plats och troligen även ett domännamn som matchar sökningen. Ettan för frasen ”enkla sätt att tjäna pengar” hålls av domänen enklasättatttjänapengar.se och andraplatsen av enkla-sätt-att-tjäna-pengar.se. Google lägger stor vikt vid domännamnet så det blir svårt att tävla med dem. Det går – ingen av dem är ”bra” sidor, men det krävs mycket jobb bara för att komma ikapp domänfaktorn.

Tillbaks till dig – med ett hundratal besökare på en månad, några från sök och några från Twitter, Facebook och lite annat där du också bör vara aktiv – och en annonsplacering som ger dig en procent CTR (click through rate, minns du?) så får du ett annonsklick i månaden. Ett annonsklick för ditt sökord kanske ger någonstans kring 1-2 kronor i förtjänst, eller sisådär 20:- på årsbasis. Grattis – du tjänar nu pengar! Och det är fortfarande enkelt. Eller?

Repetera – skriv fler artiklar!

Ok, så du är ju inte rik ännu. Det kostar dig mer per år än du får in, men om man tjänar pengar på det första ordet och den första artikeln så är ju principen klar och allt man behöver göra är att upprepa det hela. Om du skriver en artikel om dagen, med uppehåll för lite helger och semestrar, så har du runt 300 artiklar efter ett år och plockar in 30.000 besökare på en månad. Dessa 30.000 besökare genererar 300 klick eller runt 500:-/mån om man så vill. Perfekt – nu går du med vinst och får pengar över till kaffe och bullar när du skriver nästa artikel!

Ett år har gått och vid det här laget är du förmodligen ganska slipad – du är bättre på att välja nyckelord och du har fixat ditt WordPress-tema så att fler klickar på dina annonser. Kanske har du fått upp klickintäkten till 3:- och tredubblat CTR-nivån så du får tre klick på hundra besökare. Med 30.000 besökare per månad ger det 900 klick eller 2700:- varje månad.

Så här lätt var det att tjäna pengar på att blogga (den korta versionen)

Så för att sammanfatta, hur lätt man tjänar pengar på att blogga: Sätt upp bloggen, anslut AdSense, hitta 300 bra nyckelord, bli en klippa på sökmotoroptimering, bli en klippa på konvertering, javisstja – skriv de 300 blogginläggen, repetera under fem års tid, skaffa ett billigt boende och luta dig sedan tillbaks med nudelskålen i ikeasoffan medan 13.500:- trillar in på kontot varje månad. Glöm inte att meddela skattemyndigheten!

5 Comments »

 • SISTAVARNING skriver:

  BRA JOBBAT
  http://www.bingmert.se/enkla-satt-att-tjana-pengar/

  OM SERVICEFINDER RING HEM TIL MIG IGEN ….DET BLIR STOR SEO STRAFF ….SISTA VARNING

  • bing skriver:

   Smickrande att bli anonymt hotad på sin personliga blogg för att man är anställd på ett företag som uppenbarligen ringt dig. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt saken..

   Du anger att du heter ”SISTAVARNING” (hittar dig inte i telefonkatalogen – sorry), du surfar genom sajten hidemyass.com (tack för den, kände inte till den), och du säger att det blir ett stort SEO-straff om någon på min arbetsplats ringer dig igen. Ok..

   Som jag ser det så blir det svårt att undvika med mindre än att du kryper fram från stenen du trycker under och presenterar dig. I så fall så lovar jag att jag ska be alla på ServiceFinder att undvika att ringa dig. Om någon nu i brist på bättre vetande ändå ringer dig, så antar jag att det bara är att gilla läget..

 • Julius L. skriver:

  Det låter väldigt änkelt men i början det krävas en del jobb och tid innan man kan tjäna större peng. Alltså det ta tid innan sökmotorerna samlar in all information från hemsidan och gör det synlig i sökmotorernas sökresultat.

  [Bingmert redigerar: tog bort länken till din webbsajt då jag inte kan bedöma om din kommentar var något annat än rent spam]

 • Cryziz skriver:

  Jävlsr va bra guide! Va väldigt intressant att läsa! :) ( Jag brukar inte vara intresserad utav läsning) :p men denna va väldigt ”fångande”! Ha det bäst och hoppas du blir stenrik genom dit bloggande för det är dit jag ska ta mig;) tack igen:)

 • Rabatter och erbjudanden skriver:

  Bra guide!!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.