Home » Konsumentråd

Unionen gav billigare hemförsäkring. Jämför priset först!

Submitted by on 5 mars, 2012 – 14:47No Comment

Det lönar sig att lyfta på luren och jämföra priser, inte minst när det kommer till försäkringar. Förra året var det bilförsäkringen som fick stryka på foten hos If, då Gjensidige kapade priset med över tusenlappen för en halvförsäkring. Nu var det hemförsäkringen, också från If, som trillade in med en bit över 2500 på årsbasis. En kvart senare var jag nere i 1700, men fortfarande kvar hos If.

Till att börja med så besökte jag Compricer, en av säkert många tjänster som jämför försäkringar och priser på bilförsäkringar, hemförsäkringar och allt däremellan. Det tar en minut att berätta att jag bor i lägenhet, hur många kronor lösöre jag vill försäkra, hur många vi är i familjen osv. Ingenstans frågas det efter medlemskap i Unionen eller andra fackförbund, jag antar för att det ska vara så lätt som möjligt att komma igenom formuläret. Svaret kom på några sekunder från Solid (billigast), Alerto, ICA-banken (lägst självrisk) och ett par till. De stora drakarna, If, Trygg Hansa, Länsförsäkringar och Folksam gick ”inte att nå just nu” så därifrån fick jag inga priser.

Utrustade med dessa priser, det lägsta bara ett par tior från tusen kronor billigare än standardförnyelsen från If, ringde jag upp kundtjänsten hos If för att se om de ville matcha priserna. Initialt var de förvånansvärt avståndstagande, men efter frågan om jag var med i Unionen så lät han betydligt lättare på rösten och konstaterade att priset sjönk till 1720:-, en putsning på offerten med nästan 800:- och dessutom med ett schablonbelopp på lösöret på en miljon i stället för de tidigare 250.000:-.

Ingenstans i mitt försäkringsbrev står det något om att jag kunde få rabatten genom Unionen, men framgår säkert någonstans i papprena från dem. Men vem läser allt det när det trillar in? Inte jag. På banken har jag ett mindre lån som löper till flera procents lägre ränta än jag fått utan Unionen. Inga stora belopp, men fortfarande lite sparat varje månad och det var faktiskt själva skälet att jag gick med för några månader sedan. Är annars ingen ”fackmänniska”, i den mån det är en människotyp.

Jag provade också Lendo för att jämföra lånekostnader i samband med att jag tog lånet, men de kom inte i närheten av de villkor jag fick av min bank-sedan-gammalt i kombination med Unionen.

Ett par minuter efter att jag la på luren med If ringde Compricers representant upp för att följa upp (läs sälja) min förfrågan, men gav snällt upp när jag sa att jag klarat av det redan. If var i slutänden inte billigast, det hade Solid eller Alerto varit, men If vann flera poäng för några månader sedan då vi fick barnvagnen stulen och de betalade ut det efterfrågade beloppet utan att ställa en enda onödig fråga. Den sortens skadehantering lämnar man inte för ett par hundralappar, men för en tusenlapp hade jag svikit.

För ett par veckor sedan var det Fortum som via elpriser.se fick ge upp elkampen mot Göteborg Energi. En trevlig representant från Fortum Winback (hon presenterade sig inte från ”winback”, men det är så avdelningen heter skulle jag tro) försökte matcha priset, men det föll på någon teknikalitet som att hon bara fick matcha löpande och helår – smarta Göteborg Energi vet säkert det och erbjöd mig priset på halvår. Jag bryr mig oändligt lite om vem som skickar mig elfakturorna när det skiljer 40-50 öre / kwh. Ytterligare några hundra om året sparat.

För vilken genomsnittlig familj som helst finns det stora pengar att tjäna på att jämföra priser via Lendo, Compricer, Prisjakt, Elpriser.se osv. Utnyttja sedan priset du hittar att sätta press på din nuvarande leverantör. Att vara en fungerande leverantör trogen har definitivt sitt värde – så byt inte för minsta tia, men sitter du med Telia, Fortum, Trygg Hansa och vitvaror från Electrolux av hävd och tradition, eller mer troligt – lathet, så kan du spara ihop till en halv semester bara genom att surfa lite smart och lyfta luren några gånger.

Tre 3? You’re next, det börjar bli dags att byta telefon..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.