Home » Rykteshantering, Sökmotoroptimering

Tina Ax och rätten att inte berätta

Submitted by on 22 mars, 2012 – 09:572 Comments

Den som tiger är skyldig. Jag har läst om Tina Ax i samband med ”Du är Googlad”. Hon är en av tre huvudfigurer och ni som missat mitt engagemang kring Johan Ripås, en annan av dem, måste vara nytillkomna läsare. Tina Ax är ett intressantare levnadsöde. Där Johan blev uthängd i sin officiella kapacitet som dokumentärfilmare, är Tina Ax uthängd pga en privat relation med en man. Det privataste av privata är enahanda exponerat av hennes ex och han målar upp en dyster bild av Tina. Ikväll får hon en chans till upprättelse.

Tina Ax har rätt att få vara ifredJag läste O:s partsinlaga (vi kallar hennes ex för O), den han postat på en domän i hennes namn. Han framstår som en rättshaverist, hjälpligt vältalig som de ofta är, och han står oemotsagd med sina axplock av sanningen. Jag erkänner att när jag läst klart så var min bild av Tina Ax inte den bästa och det är kraften av få måla bilden själv. Jag befann mig plötsligt en stund på O:s sida och mådde otroligt dåligt av det. Jag förstår ju att det finns mer, att sanningen inte är svart eller vit, att en separation är full av nyanser, att tvisten avgjorts i en rättssal där fakta vägts av lagkunniga och att de givit Tina Ax åtminstone delvis rätt. Där borde det slutat, där borde fallet ha tystnat. Rättsliga beslut kan överklagas och den vägen borde det gått – om någon. Men jag satt där, framför skärmen, med bara en historia berättad och saknade Tina Ax egna ord. De jag hittade berättade om känslan – inte om fakta. Varför har hon inte bemött O:s attack?

Nu är väl Tina Ax en offentlig person?

När nu Tina Ax ställer upp i TV, i dokumentären Du är googlad, så tar hon bladet från munnen. Jag vet i skrivande stund inte om hon ger svar på tal i dokumentären, jag vet inte hur stort utrymme hon får – men hon blir nu fritt villebråd, hennes bloggar öppna för kommentarer, frågor, insinuationer, påhopp, en arena för var och ens bild av sanningen. En för de flesta okänd Tina Ax att kommunicera med anonymt. Man kan ge stöd, man kan ifrågasätta, man kan klaga, man kan hota, man kan bete sig hur man vill. Hon är inte längre privat, hon är på TV och på Internet!

Eller?

Jag gick i den fällan själv en stund. Jag halkade, likt i konflikten mellan Alex Schulman och Johan Ripås in i skuldfrågan – hur uppstod konflikten här? Varför svarar inte Tina på tilltal? Varför går hon inte öppet ut med sin historia? Men det finns en enorm skillnad mellan fallen, Tina Ax är inte en offentlig person. Inte nu, bara tio timmar innan sändningsdags och inte klockan 21 när dokumentären är slut. Hon vill inte. Hon vill vara ifred – det är vad det här handlar om. Hon vill ha rätten att inte bli googlad i den kontext hon nu blir. Det är O som skapat Tina Ax digitala identitet, inte hon själv. Det är det frågan handlar om. Var och en har naturligtvis sin rätt att ockupera sin sökbild bäst de kan och där måla upp sin egen bild och de som avstår riskerar att ”vad som helst” hamnar där.

Här borde fallet Tina Ax ha stannat

Vad som helst säger jag, och då menar jag telefonkataloger, idrotssprestationer på högstadiet, en offentlig facebookbild eller kanske något från om-oss-sidan på företaget där man jobbar. Men sin separation? Sin rättstvist med sin exman? Det är inte juste, det hör inte hemma där. Tina Ax är dragen offentligt på det fulaste av sätt – medvetet gjort för att synas maximalt vid sökningar på hennes namn. Och hon var försvarslös i sin aningslöshet. Tina Ax förtjänar bättre, inte för att hon är ”oskyldig”, det vet jag faktiskt inget om och har bestämt mig för att fullständigt ignorera. Men Tina Ax har blivit ojuste attackerad av någon som dragit ut en kamp på fel arena. Någon som vinner på att släpa ut kampen i ett dagsljus den inte bör utsättas för.

För en tid sedan vittnade jag i ett fall i tingsrätten. Där är anslagstavlan full av fall likt det Tina Ax och hennes ex gick igenom. Det är misstänkta brottslingar uthängda med namn, ärendenummer och vissa detaljer på anslagstavlor likt T-centralens avgångshall. Det ropas ut snaskigheter i högtalarna och nästan alla dörrar är öppna för allmänheten. Men det är ingen där. Det är tomma stenlokaler, blickar som skamset tittar åt allehanda håll, advokater med portföljer som skyndar mellan salarna, rättsmän och kvinnor som gör sitt jobb utan att dra på munnen, människoöden som formas och omformas i det offentliga – helt utan granskande ögon. Det är där de hör hemma. Alla vet vad som händer där, de flesta får ett besök under skolgången, de flesta reagerar som jag gjorde då, med att skamset slå på dövörat. Det är inte för mig.

”Tina Ax mot O i sal 19, fall om bodelning..”

Jag känner inte Tina Ax, det var inte för mig. Salen är öppen, men jag går inte in. Jag ska någon annanstans, snabbt avlägga ett vittnesmål, sedan ska jag därifrån.

Så har du kommentarer kring Tina Ax och hennes affärer med O? Har du funderingar? Är du nyfiken? Fick du inte alla svar i dokumentären? Tänk ett varv till – tänk om det var du, det var din dotter, det var din separation, det var din önskan om att få vara ifred – att vara privat. Även om det inte hjälper – tänk att vi alla är olika, att vi har olika önskemål, att vi har en privat helgd som samhället normalt sett ger oss rätt till. Att denna rätt har förvägrats Tina Ax av någon och att det är där skon klämmer. Det handlar inte om varför O är arg, det kanske han har rätt att vara – i en separation har oftast bägge goda skäl till starka känslor, men han drog det fel väg.

Här får du gärna kommentera, men kommentera fenomenet, idéerna, principerna. Kommenterar du Tina Ax och fakta i målet så kommer jag inte att publicera det. Om du tänker kommentera hos Tina – ge henne stöd för hennes rätt till sin nätidentitet, hennes separation har inte du heller med att göra.

2 Comments »

4 Pingbacks »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.